* Всяка промяна тръгва от един човек и от малкото. *

...
* Всяка промяна тръгва от един човек и от малкото. *
Коментари Харесай

В прилагането на закона сделка няма

* Всяка смяна потегля от един човек и от дребното. 

* Личната ми идея се назовава гражданско общество, тъй като неуспехите се случваха поради неналичието на публичен надзор.

*  От първия ден на нашето ръководство би трябвало да разберем къде отиваха нашите налози, къде отиват нашите налози и какъв е резултатът от нашите налози

 

Г-н Събев, вие сте човек от най-високите етажи на бизнеса и в това време един от най-атипичните претенденти за народни представители в идните избори. Какво казвате със заявката, че влизате в борбата за отвоюването на страната?

- Ако оставим нещата да се получат от единствено себе си, давайки поддръжка единствено в профил, това няма да се случи бързо. Децата ми от 17 година са в компанията и са готови да движат бизнеса дейно, само че не знам дали ще устоят на натиска на страната и на хора, които ръководят държавни принадлежности.

При това състояние по какъв начин оцеля „ Еконт “ в среда на бушуващ рекет, лишаване на бизнеси и изтъкване кой да успее и кой не? Няма ли да ви упрекнат наоколо с властта?

- 90-те години на предишния век минаха в огромен екшън за България и Източния блок. Аз потеглих от концепцията, че знам доста добре по какъв начин се работи с логистиката. Показах, че съм добър, употребявайки закона, с брутално ефикасна логистика. Изведох правилото, че в случай че искаш да спечелиш от мафията, в никакъв случай и по никакъв мотив не правиш покупко-продажби с нея.

Имаше ли чисти петна в българската стопанска система, където да се преуспее без контакти с властта и мафията?

- Точно поради това се ориентирах към пазар, в който никой нямаше интерес. Започнах да провеждам доставката на български първични материали и артикули в Русия, Украйна, Молдова. Тръгнах с чартиране на кораби. Когато стартирах, частни спедитори нямаше. Пазарът беше разпределен и на пръв взор за мен нямаше място. Като човек, който е работил в комерсиалния флот и е возил техните артикули, отидох при бизнесмени, които търгуват с Русия и Украйна и им предложих отстъпка по 1 $ на звук. Те видяха, че от 50 000 тона ще завоюват 50 000 $ на месец и одобриха офертата. Как да откажат.

Сега влизате в политиката с упоритостта за доста промени. Как вашият бизнес модел може да се приложи на държавно равнище?

- Моделът „ Еконт “ се разви, като предложих на мои чиновници да станат бизнесмени вътре във компанията.

Нещо като национален капитализъм, работници-акционери?

- Не. Ако станат акционери, няма да желаят да работят и ще чакат дивиденти. Логиката ми бе друга. Казвам им - давам ти 30% от локалния бизнес, вие би трябвало единствено да си купите компютър, бюро и средство за напредване. Единственото изискване е стандартите ми да се съблюдават желязно. Много деликатно работих с тези хора, с цел да се развият и да станат бизнесмени. Същата е картинката и в страната – необходим е подобаващ тласък за частния бизнес. Чрез обществения бранш да се основат условия за неговия напредък.

Държавата като снабдител на логистика и инфраструктура?

- Да. Най-напред общественият бранш би трябвало да проработи дейно.

За да проработи дейно, не би трябвало ли общественият административен бранш първо да бъде мощно сведен?

- Не желая да вършим грешката от 9 септември 1944 година - да махнем гадните капиталисти и да ги сменяем с наши хора. Това никога няма да работи, единствено ще се вкара партизанщина. Трансформацията би трябвало да стане като активираме дребния и междинния бизнес. В България неуспехите през последните 30 година се случваха, поради неявяване на публичен надзор върху обществените покупко-продажби. Единственият метод на надзор беше като излязохме на улицата през предходната година и им казахме: „ Подайте оставка! Не ставате! “ Затова персоналната ми идея се назовава гражданско общество. От първия ден на нашето ръководство би трябвало да разберем къде отиваха нашите налози, къде отиват нашите налози и какъв е резултатът от нашите налози.

Българският народ исторически е недоверчив към съумелите бизнесмени като вас. Как ще се пречупи предразсъдъкът за чорбаджията-изедник?

- Хората избират комфортния политически функционер вместо бизнесмена, тъй като по този начин е най-лесно. В „ Еконт “ е в действие кайзен-подходът на „ Тойота “. Системата на непрекъснати усъвършенствания. Преди доста години в моята компания вкарах просвета на смяната и я вкорених надълбоко в моите 4500 чиновници. Всеки от тях може да поправя процесите, с цел да вървим към усъвършенстване. В резултат от пирамидална конструкция с началници и реализатори, прераснахме в общество. Затова сме мощни, мощни и самостоятелни. От този резултат са удовлетворени 4 млн. българи. Защо да не го вършим за всички българи? Да станем гражданско общество, което може да промени всичко. Ето за какво на драго сърце отидох в „ Продължаваме промяната “.

Как обаче ще се ръководи такова гражданско общество? Известно е, че подобен тип общество мъчно се поддава на надзор и елементарно се разпокъсва.

Така е. В „ Еконт “ аз се слагам във всички функции – от притежател до клиент, с цел да преценява по какъв начин всички да са облагодетелствани. В страната е по-лесно – просто би трябвало да накараме съда да проработи обикновено. Защото органите поправки съществуват и с тях гражданското общество може да реагира. Ако има действително разделяне на трите управляващи и самостоятелна четвърта власт, доста добре ще се открои кой какво прави. И няма да се приказва за групови, а за персонални неточности.

Значи ли това, че нашата страна има слаба имунна система, откакто по този начин дейно се превземат основни обществени структури?

- Общественият надзор и гражданското общество са имунната система на страната. Работят ли държавните принадлежности, нещата се получават елементарно. Всяка смяна стартира от един човек и от дребното. Но обществото би трябвало да е задоволително сензитивно към смяната и към злоупотребите с власт. А имунната система ще работи, като отстранява обособени единици, които пречат на процесите на възстановяване.

Може ли да се стигне до автоматизирано действие на системите в страната, по облика на вашата компания, за която вие твърдите, че е нещо като „ перпетуум мобиле “ в бизнес ръководството си?

- В моята компания всичко е автоматизирано, посредством електронна платформа. Хартия при нас не съществува. Затова пък съществува тикет-система, при която всеки чиновник, който забележи неправда, поставя електронен билет. Тоест - с натискането на една " икона " маркира казуса и уведомява избрани чиновници за съществуването му. Ако съответният отговорник не обърне внимание на докладвания проблем, той е уволнен. Затова, когато Кирил Петков и Асен Василев изясняват потребността от електронно ръководство, аз първи клатя глава утвърдително.

Да се пренесем в границите на държавността. В най-тежките моменти на рецесията, властта флиртуваше с без друго раздутата администрация и когато бизнесът изнемогваше, служителите получаваха разнообразни привилегии с политически и предизборни цели. Как ще пречупите и ще подчините тази „ войска на властта “ на гражданската идея?

- Решението е просто. В „ Еконт “ междинен мениджмънт няма.

Ако приемем, че целокупното национално чиновничество е към 500 000 души, а страната има потребност от 150 000 чиновници. Как ще методите без да уволнявате и съкращавате?

- 450 000 са. Това е публичен модел. Маратонът стартира от първия метър. Ако стартираме със покупко-продажби и съкращения, вършим гражданска война. А аз не желая гражданска война. Не желая да сътворяваме спомагателни драми в обществото.

А калинките и другите непотребни инсекти, с които е инфилтрирана тази администрация? Тях къде ще ги денете, в случай че не ги уволните или съкратите?

- Вярвам в моя бизнес принцип, а той е годен и за страната. Човек трансформира държанието си съгласно измененията в изискванията. Ако този принцип се вкара от първия метър на маратона, нещата стават доста елементарни. И се вижда, че от 10 индивида трима са непотребни.

И какво вършиме с тези трима?

- Това е най-важната част. В България има изостанала система на професионално обучение. Ние твърдим, че имаме евтина работна ръка, само че нямаме специалисти. Първо - не е евтина, и второ - не е работна. Още от първата ни среща с Петков и с Василев приказваме за създванане на центрове за бърза подготовка и преквалификация. Там ще намерят мястото въпросните трима, които ще отпаднат. Ще предлагаме нови благоприятни условия. Целта не е да режем глави, да мачкаме хора и да вършим революции. Търсим непрекъснатото усъвършенстване посредством кайзен-метода. Без пазарлъци и без драма. С осведомен избор.

Тоест - хем еволюционно, хем е коренно?

- Кайзен значи непрекъсната смяна. С технологии от 21 век.

Не е ли сходен пътят и за решаването на казуса със „ зеления график “, където са забъркани ползите на хора от залязващи действия - като въгледобивна индустрия и карбоновата енергетика?

- Убеден съм, че тук въпросът не е да сменяем една конфекция с друга. Говорим по какъв начин да концентрираме българския разсъдък в няколко точки, които бързо да изведат обществото ни на идващото равнище на развиване. Ако споделяме добре тази концепция, ще намерим доста повече съидейници. И то измежду хора, които до момента не желаеха да гласоподават. Но, с цел да тръгнем напред, има още едно изискване - който е крал, би трябвало да си заплати. В използването на закона договорка няма. 

Ние не идваме, с цел да кажем, че ще понижим администрацията с 300 000 индивида или че ГЕРБ е престъпна формация. Не, не споделяме това. Обществото се е уморило от борби. Хората желаят да върнат децата си в България.

В Румъния обаче две крадливи държавни управления от дълго време лежат по пандизите.

- Отново опитът ми от „ Еконт “. Наруши ли някой правилата на компанията, неотложно му лишавам бизнеса при нас.

Вярвате ли в нулевата корупция, която прокламират Петков и Василев? Знаете ли място в света, където това е реализирано?

- Това, че го няма, не значи, че не би трябвало да се стремим към него. В публичния бранш е по-различно, само че аз знам по какъв начин това може да се реализира. Нека във компанията ми някой се опита да вземе някакви пари. През 90-те години мнозина се пробваха да крадат от компанията ми - тук и там по 20 000-30 000 лв.. Аз обаче не тръгвах след тях с главорези да троша ръце и крайници. Просто започнах да пущам сигнали за кражба в прокуратурата. И то във времена, когато хората въобще не имаха вяра в правосъдната система. Дори ме оповестиха за вманиачен, тъй като правосъдната система " действа " с години.

Сработи ли тактиката със силата на закона?

- На третия месец. Аз заложих точно на това, че делата се точат по 7 години. Още при първата призовка локалният юрист е обяснил на крадеца, че е цялостен глупак и че 7 години ще го влачат по правосъдни зали, ще блокират сметките му и ще създадат живота му черен. Сработва методът на китайската капка. Последният апаш, който видях в съда през 2011 година беше неразпознаваем: младеж беше, само че приличаше на дъртак. Тоест - когато използваме държавните лостове и ги използваме съществено, изрично и по закон, нещата могат да потръгнат.

За какъв интервал смятате, че в България може да се организира „ реконкиста “, отвоюване на страната?

- Правя дълготрайни проучвания, само че не обичам дълготрайното обмисляне. Обичам динамичността, вземам решението за деня. Принципът е като при алпиниста - когато катери чужд връх, на всяка крачка той се оглежда за нови благоприятни условия и нови пътеки. Затова споделям, че най-съществен е първият метър. А първият метър за нас в този момент е 14 ноември.

Вторият метър кой е?

- Да създадем съдружно държавно управление.

Като сполучлив предприемач, бихте ли се присъединили в политически договаряния?

- Не се назовавам предприемач, а бизнесмен. Участвал съм в доста и тежки договаряния. Особено като те извикат от мафията - постоянно отиваш (смее се)! Ще е забавно да се опитвам и в политическите диалози. Всичко е въпрос на вярна връзка.

Къде виждате себе си след изборите – като законотворец в Народното събрание или като оперативно лице в изпълнителната власт?

- Нека първо да влезем в парлмамента. Знам къде съм мощен, само че ние в Политическа партия сме екип.

В оперативните действия?

- Не съм индивидът, който ще организира правосъдната промяна в България.

Тече ли политически спор на територията на Русе, там са струпани мощни претенденти – Стефан Тафров от Демократична България, Крум Зарков от Българска социалистическа партия?

- С Демократична България нямаме никакви конфликтни точки. Просто тяхната мощ е в правната материя. Ние сме икономисти и финансисти.

Не дърпате ли дявола за опашката като казвате, че вашата компания на практика е невероятно да бъде фалирана – въпреки всичко у нас има доста експерти по банкрутиране на непознати компании?

- Никоя компания не може да издържи против една страна. Ще дам образец. През 2019 година в Народното събрание за 24 часа трансформираха Закона за пощенските услуги - не разрешиха редица неща, с които ограничиха бизнеса ми и ощетиха 1.5 млн. консуматори.

Като „ Анти Еконт “ ли приехте ремонта на този закон?

- Да. Нямаше публично разискване, единствено ни поканиха да оповестят желанията си. Натовариха ме с десетки милиони и облагодетелстваха „ Български пощи “ с други десетки милиони от моите налози. И чакаха да банкрутирам. В резултат си извадих лиценз за финансови услуги и в този момент имам финансова къща, която се развива още по-добре. Кой демон за коя опашка дърпа?

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР